Den Nordiska rutten för historiska teatrar gar genom Sverige, Norge och Danmark.
I början (begyndelsen) av den nordiska teaterhistorien spelade kungar och drottningar en betydande roll. Därför börjar (begynder) vår resa utanför Stockholm på Drottningholms Slottsteater (1766) byggd på begäran (anmodning) av drottning Lovisa Ulrika och helt bevarad sedan dess (siden da). Någon mil därifrån, i Solna, ligger Confidencen som inreddes till teater 1753, även den på begäran av Lovisa Ulrika. När hennes son, Gustaf III, mördades 1792 stängdes (lukkedes) både Drottningholm och Confidencen och de öppnades inte förrän (blev ikke åbnet før) på 1900-talet igen.
Under 1800-talet började medborgarna bygga offentliga teatrar. Norr om Stockholm, i Hedemora, bestämde sig en grosshandlare (grossist) för att inreda en teater (1829) på den översta våningen (etage) av hans varumagasin. Den årliga marknaden lockade mycket folk till trakten (stedet) och han såg en möjlighet att tjäna pengar. Att tjäna pengar var emellertid inte målet för grundaren av Vadstena Gamla teater (1825), Olof Regnstrand. Han ville glädja Vadstenaborna genom att bygga en kombinerad festsal och teater åt dem. 1847 gjordes byggnaden om till teater och är sedan dess i det närmsta intakt.
Från Vadstena kan man antingen (enten) köra söderut mot Ystad eller västerut mot Fredrikshalds Teater (1838) i Halden, Norge. Teatern byggdes på gemensamt (fælles) initiativ av medborgarna och politikerna, renoverades 1982 och är Norges bäst bevarade historiska scen komplett med scenbilder i original från 1800-talet.
Med färja når vi Danmark och Den Gamle By i Aarhus dit Helsingør Theater (1817) flyttades 1961. Teatern finansierades av folket och av Helsingör stad och ger (giver) en bra bild av medelklassens liv vid denna tid. I Köpenhamn invigdes Hofteatret (1767/ renoverad 1840/50-talet) av Christian VII 1767. Mellan 1881-1922 stängdes teatern p.g.a. brandrisken. Sedan 1922 huserar Danmarks Teatermuseum i teatern och gör den tillgänglig för allmänheten (publikum).
Via Öresundsbron når vi Ystads Teater (1893-94) som var en av de sista teatrar som byggdes med ett gammaldags scenmaskineri. P.g.a. att det ansågs omodernt användes det sällan och försvann så småningom (efter et stykke tid). Vid teaterns 100-årsjubileum restaurerades maskineriet. I Ystad finns många scenbilder av den kände teatermålaren Carl Grabow bevarade. Från Ystad går en färja till den danska ön Bornholm. Här finns Rønne Theater (1823) som sedan 1999 genomgått en omfattande renovering. Även (Også) här finns en stor mängd scenbilder bevarade. Stanna på Bornholm och njut av ön eller ta ytterligare en färja till Tyskland och besök teatrarna på den Tyska rutten…
För att få ut mesta möjliga av den Nordiska resrutten rekommenderas (anbefales) att resa under perioden maj – september. Många av teatrarna måste (er nødt til) hållas stängda vintertid p.g.a. kylan (kulden). Några har dock öppet (åben) året om, kontrollera öppettiderna ovan.
Andra teatrar av intresse är t.ex. Drammen teater (1870/1996) i näheten av Oslo, Norge, totalt rekonstruerad efter en brand 1993. Växjö teater (1849) mitt emellan Ystad och Vadstena samt i närheten av Stockholm, Gripsholms Slottsteater (1785) i Mariefred.
Drottningholms Slottsteater, belägen strax utanför Stockholm, är världens äldsta i originalskick ...
moreNorges best bevarte historiske teater innviet i 1838. Tegnet av ingeniøroffiser på Fredriksten festning B. ...
moreFinland was under Swedish rule for about 400 years, and it still has a large Swedish speaking population. ...
moreTeatermuseet i Hofteatret ligger på Christiansborg Ridebane, på Slotsholmen midt i centrum af København og ...
moreDen lilla unika hovteatern på Gripsholms slott färdi gställdes 1781 och uppfyllde kung Gustaf III:s ...
moreUlriksdalsteatern är Sveriges äldsta bevarade teaterinteriör, inredd av teaterarkitekten Carl Fredrik ...
moreKung Gustaf III (1746 – 1792) grundade Kungliga Operan år 1773, två år efter sin kröning, i syfte att ...
moreYstads Teater, invigd 1894, är en av Nordens äldsta teatrar i originalskick (originaltilstand) som ...
more